- Financiële markten vertoonden afgelopen week een wat manisch karakter, met koersherstel op de beurs terwijl de macrocijfers niet allemaal overtuigend waren.
- Intussen blijven geopolitieke risico’s die op de achtergrond spelen, onderbelicht op de beurs.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken tegen deze achtergrond hoe de Amsterdamse AEX-index er in technische optiek voorstaat.
ANALYSE – Financiële markten vertonen de laatste twee weken een toch wel wat manisch karakter. Was het de eerste week van augustus nog alle hens aan dek, inmiddels is de slinger weer stevig de andere kant opgegaan.
In deze bijdrage kijken we kort naar de zigzagbewegingen van de afgelopen twee weken op de beurs. Vervolgens zoomen we in op enigszins onderbelichte geopolitieke risico’s op financiële markten, vooral in de energiehoek. Tot slot werpen we een technische blik op de stand van de Amsterdamse AEX-index.
Na de flinke ontrafeling van de inmiddels bekende Japanse carry trade begin augustus, volgden de zorgen over de opgelopen werkloosheid in de VS en de angst dat Amerikaanse centrale bank achter de feiten aanliep met het verlagen van de beleidsrente. Recessievrees zorgde zodoende voor een behoorlijke correctie op aandelenmarkten.
Hoe anders was het deze week. Het scenario van een zachte landing van de Amerikaanse economie werd weer uit de ijskast gehaald en beleggers onthaalden geruststellende economische cijfers met gejuich. Zo putten beurzen hoop uit Amerikaanse inflatiecijfers die een lichte afkoeling lieten zien en detailhandelsverkopen die in juli verrassend sterk stegen.
Toch was het rapport over de Amerikaanse detailhandelsverkopen van donderdag niet zo goed als het leek. Weliswaar was sprak van een stijging van 1 procent ten opzichte van een maand eerder, waarmee de schattingen van economen flink werden overtroffen. Maar dat was grotendeels te danken aan een opleving van de autoverkopen in juli, na een klap in juni vanwege een wijdverbreide cyberaanval op dealers. Exclusief motorvoertuigen en onderdelen stegen de detailhandelsverkopen in juli met slechts 0,4 procent, terwijl de dealers de prijzen flink verlaagden.
De prijsdruk op auto's is vooral groot op de tweedehands automarkt in de VS, zoals te zien is aan de rode lijn in de onderstaande grafiek. Tegelijk is aan de groene lijn te zien dat de autoverkopen in de VS dit jaar over het geheel genomen geen opgaande lijn vertonen.
Echter, de algoritmische computerhandel op de beurs reageert veelal sterk op nieuwskoppen en kortetermijnontwikkelingen en daardoor viel vooral het herstel van de detailhandelsverkopen in juli ten opzichte van de zwakke maand juni op. Van belang daarbij was ook dat het cijfer van juni neerwaarts werd herzien, waardoor de stijging in juli extra krachtig leek.
Intussen geven de macro-cijfers in bredere zin niet aan dat de zorgen voor de Amerikaanse economie voorbij zijn, zoals deze week onder meer bleek uit het zwakke gegevens over de Amerikaanse industrie.
Kortom, het spel is economisch gezien nog niet gespeeld en is het is nog onduidelijk of de Federal Reserve erop kan vertrouwen dat de Amerikaanse economie een zachte landing maakt.
Wellicht dat komende week de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole voor wat meer duidelijkheid kan zorgen, in de aanloop naar het rentebesluit van de Fed in september.
Niemand kan met enige mate van zekerheid zeggen waar de rentetarieven over een jaar zullen staan, behalve dat ze waarschijnlijk lager zullen zijn. De grote vraag is alleen of dat is om een recessie te voorkomen, of om hoge overheidsuitgaven te financieren (of een combinatie van beide).
Geopolitieke risico's blijven onderbelicht op de beurs
Per saldo signaleren we nog steeds een soort van zelfgenoegzaamheid in de markt. Dit betekent ook dat beurzen flink vatbaar kunnen zijn voor verstoringen, zoals die we begin deze maand hebben meegemaakt.
Belangrijk hierbij is onder meer om in de gaten te houden wat er op de energiemarkten gebeurt, vooral wat betreft de olieprijzen. Ruwe olie is cruciaal voor de transport- en energiesector, maar kent ook vele andere afgeleide producten, waaronder plastics. Daarmee heeft de prijsontwikkeling van ruwe olie sterke invloed op de inflatie.
Sinds 5 augustus is de prijs van een vat Brent-olie weer iets opgelopen van 76 dollar naar circa 80 dollar afgelopen vrijdag. Je moet er niet aan denken dat die prijs weer boven de 100 dollar per vat schiet, want dan zou forse gevolgen hebben voor de inflatie en centrale banken voor een groot dilemma plaatsen.
Toch is die kans groter dan je op grond van puur economische inschattingen zou denken. Dat heeft vooral te maken met de geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten, met als één van de cruciale factoren de stabiliteit van de olietoevoer vanuit de straat van Hormuz.
In de weekgrafiek van de Brent olie hieronder zie je dat de olieprijs zich al geruime tijd redelijk koest houdt. We zitten gevangen in een dalende driehoeksformatie. Een “break” hieruit zal waarschijnlijk de volgende grote impulsbeweging starten.
Het lijkt erop dat handelaren en beleggers ervan uitgaan dat het allemaal met een sisser zal aflopen, zolang de toevoer van olie niet wordt verstoord. Dat hopen wij ook, maar hoop is niet altijd een goede raadgever.
Eind dit jaar spelen op het politieke vlak ook de Amerikaanse verkiezingen nog een belangrijke rol. Gelet op het tumult van 2020 is het opnieuw de vraag wat de reacties zullen zijn op de uitslag van de presidentsverkiezingen. Vervolgens is ook het de vraag wat het te voeren beleid op energiegebied wordt.
Kortom, er zijn flink wat risico’s, terwijl de markt in alle gevallen van het beste scenario uit lijkt te gaan. Dit is voor ons mede aanleiding geweest om in juni en begin juli aan te geven dat het geen kwaad kan om je tot eind december relatief goedkoop in te dekken met putopties op bijvoorbeeld de S&P 500-index.
Zo blijf je meedoen naar boven, maar als een van de benoemde risico’s toch negatief uitpakt, ben je gedekt. Bovendien doet onze eerdere suggestie om goud aan te houden in een beleggingsportefeuille ook uitstekend zijn werk. Goud fungeert niet alleen als vluchtheuvel in roerige tijden, maar kan naar verwachting ook profiteren van komende rentedalingen.
Technische blik op AEX
Doorgaans leggen we de focus op de Amerikaanse markten, omdat daar nou eenmaal de toon wordt gezet de beurs. Maar op verzoek van lezers kijken we dit keer met een technische lens naar de AEX-index.
Hieronder zie je de daggrafiek van de AEX sinds de start van 2024. Een prima jaarstart zoals valt te zien met een proces van hogere toppen en bodems, waarbij het 50-daags koersgemiddelde (groene lijn) boven het 200-daags gemiddelde (rode lijn) handelde, wat terug te zien is in de groene zone.
Daar kwam medio juli verandering in. De opwaartse gestippelde trendlijn werd gekraakt en daarmee was de lang verwachte (gezonde) correctie daar. Echter, twee weken geleden schrokken beleggers flink en werd zelfs even het 200-daags gemiddelde opgezocht en achteraf succesvol getest.
Het snelle herstel is ook goed te zien en ligt in lijn met andere beursindices in de wereld. Rechtsboven in de grafiek zien je voor de korte termijn een dalende gestippelde trendlijn en daar is de AEX vrijdag nagenoeg precies bij gesloten.
Indien het herstel maandag doorzet, zijn er drie hordes te nemen: in eerste instantie is het 50-daags gemiddelde (groene lijn) het eerste koersdoel, gevolgd door de twee rode, horizontale lijnen in de grafiek. Echter, er mogen geen krassen op de plaat komen in economische of geopolitieke zin, want de markt heeft vooralsnog geen tegenvallers ingeprijsd.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.